Η ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο αποτελεί το πρώτο βήμα και αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή της τυροκομικής παράδοσης στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοίνωσε σήμερα, 27 Μαρτίου, την έγκριση της εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο. Στις 12 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τη διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Τυροκομικής Παράδοσης των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η υποβολή του φακέλου φιλοδοξεί να συμβάλει σε μία ευρύτερη προσπάθεια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων, όπου στόχος είναι να αναπτυχθεί o «τουρισμός εμπειρίας». Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσος κατά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, «μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μπορούσαμε να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα στα εκατομμύρια των επισκεπτών στα νησιά, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν τη δυνατότητα να τα γνωρίσουν. Και μόνο αυτό θα ήταν ικανή συνθήκη για να εξαντληθούν και να μη χρειάζεται καν να γίνονται εξαγωγές».
Η τυροκομία αποτελεί ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς των Κυκλάδων, «ένα στοιχείο γευστικής μνήμης». Η εγγραφή της στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να επιφέρει οφέλη τόσο στον κλάδο της τυροκομίας όσο και στις τοπικές κοινωνίες με την ανάδειξη, προστασία, ενδυνάμωση και προώθηση αυτού του σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Η Ελλάδα έχει εγγράψει στο Εθνικό Ευρετήριο 104 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξ αυτών, έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO: η μεσογειακή δίαιτα, η καλλιέργεια της μαστίχας στη Χίο, η τηνιακή μαρμαροτεχνία, το δρώμενο των Μωμόγερων στην Κοζάνη, το ρεμπέτικο, η ξερολιθιά, η μετακινούμενη κτηνοτροφία, η βυζαντινή μουσική και η τέχνη της ψαλτικής, το πολυφωνικό καραβάνι σαν πρακτική για την ηπειρωτική πολυφωνία και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου σε δύο ορεινές κοινότητες (Συρράκο και Βλάστη).
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια τη σπουδαιότητα της ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης μέσα από το δίκτυο Aegean Cuisine, στο μητρώο του οποίου έχουν εγγραφεί 108 τυριά από 18 παραγωγούς σε 9 νησιά των Κυκλάδων.
Πηγή: Επιμελητήριο Κυκλάδων
Pingback : Ο κάμπος μέσα στη θάλασσα - Sustainable Cyclades
Pingback : Η ζωντανή παράδοση της κυκλαδίτικης τυροκομίας - Βιώσιμες Κυκλάδες
Pingback : Η ζωντανή παράδοση της κυκλαδίτικης τυροκομίας - Ecoserifos.gr