Πυργάκι: Oι παροδικά μεταφερόμενες αμμοθίνες

Ένα μήνα μετά το ξήλωμα της αμμοθίνης στο Πυργάκι της Νάξου κοινοποιήθηκε η «οριστική έκθεση ελέγχου κατόπιν καταγγελίας περί καταστροφής αμμοθινών και βλάστησης» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τι έχει συμβεί: Στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, με εντολή του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που δόθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες με χωματουργικά μηχανήματα στη θέση Πυργάκι, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Η παραθαλάσσια περιοχή φιλοξενεί το μεγαλύτερο τμήμα του σπάνιου κεδρόδασους και είναι γεμάτη αμμοθίνες. Το αίτημα κατοίκου της περιοχής που ζητούσε τηλεφωνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου από τις 13 Φεβρουαρίου να καθαριστεί το οδόστρωμα από την άμμο που είχε παρασυρθεί από τους νοτιάδες τις προηγούμενες μέρες, δεν είχε βρει ευήκοα ώτα. Φοβούμενος την πρόκληση ατυχήματος, αποφάσισε να στείλει ένα εκτενές μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας να καθαριστεί το οδόστρωμα μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου κοινοποιείται σε ομάδα πολιτών βίντεο που δείχνει έναν εκσκαφέα να φορτώνει άμμο σε φορτηγό. Οι πολίτες ενεργοποιούνται. Καταγγέλλουν το γεγονός στην αστυνομία και σπεύδουν στο Πυργάκι. Εκεί βλέπουν το ξήλωμα μιας αμμοθίνης και την απομάκρυνση της άμμου με φορτηγό. Ήδη στη διπλανή παραλία βρίσκονται 7 σωροί άμμου, ωστόσο, κανείς δε γνωρίζει τι απέγινε εκείνη που έφυγε με το φορτηγό από την περιοχή.

Η αστυνομία φτάνει και διακόπτει τις εργασίες. Στην περιοχή επιχειρούν δυο εργαζόμενοι χωρίς επιβλέποντα. Ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν. Την επόμενη το γεγονός καταγγέλλεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά και στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Οι υπηρεσίες προχωρούν σε αυτοψία. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζητά εξηγήσεις από τον δήμο και στις 19 Μαρτίου, έναν μήνα μετά το περιστατικό, ο δήμος καταθέτει το σχετικό υπόμνημα. Έχει προηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο της 29ης Φεβρουαρίου όπου στα προ ημερησίας θέματα η αντιπολίτευση ζήτησε να μάθει τι συνέβη στην περιοχή. Μέρος των απαντήσεων που δόθηκαν περιλήφθηκαν στο υπόμνημα.

Δύο μέρες μετά, στην περιοχή Αλυκό, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την είσοδο της παραλίας του Άι Γιώργη Αλυκού, βρίσκονται ακόμα 5 σωροί άμμου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει από πού προέρχεται κι αν αποτελεί μέρος της κατεστραμμένης αμμοθίνης στο Πυργάκι. Ο δήμος θεωρεί πως «η άμμος μεταφέρθηκε σε σημείο που υπάρχει ίδια άμμος, άρα δεν βλάπτεται η περιοχή γιατί δεν αλλάξαμε τίποτα». Καμία μελέτη και κανένας επιβλέπων δεν υπήρχε στο σημείο όπου έγινε η επέμβαση, σημείο που διασταυρώνεται με κύριο χωματόδρομο.

Η εξέλιξη: Στις 19 Μαρτίου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αγαίου απάντησε στον Δήμο με έκθεση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, και την οποία ανέλυσε βήμα-βήμα η Ειρήνη Προμπονά στο Cycladesopen.

Related Posts

Σημαντικό βήμα για την πράσινη μετάβαση στα νησιά
Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών
Η ζωντανή παράδοση της κυκλαδίτικης τυροκομίας