Κάτοικοι και επισκέπτες έζησαν το Πάσχα με τους κάδους να ξεχειλίζουν και τις σακούλες των σκουπιδιών να βρίσκονται παντού.
Παρότι το νησί έβαλε τα καλά του και κάτοικοι και επιχειρηματίες δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες της σεζόν, η εικόνα του νησιού ήταν απογοητευτική. Η υπερκατανάλωση των ημερών αύξησε δραματικά τον όγκο των σκουπιδιών στα σημεία συλλογής τους, με αποτέλεσμα σε αρκετούς δρόμους η εικόνα με τους ξέχειλους κάδους και τις σακούλες παρατημένες γύρω τους να είναι απελπιστική.
Ο λόγος που δεν μπόρεσαν κάτοικοι και επισκέπτες να απολαύσουν ένα καθαρό νησί τις γιορτινές ημέρες ήταν ότι «η εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν έβγαλε απορριμματοφόρα την ημέρα της Ανάστασης, αγνοώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις», δήλωσε στο santorinimagazine ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος.
«Θα ληφθούν μέτρα»
«Θα ληφθούν μέτρα», δήλωσε, «δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια». Δεν προσδιόρισε ποια θα είναι αυτά, μόνο ότι θα ανακοινωθούν μόλις ληφθούν. Ο δήμαρχος πάντως επικοινώνησε με τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και διαμαρτυρήθηκε, καθώς δεν υπήρχε λόγος να μην βγει το απορριμματοφόρο, ειδικά αυτές τις ημέρες, και συμπλήρωσε ότι στον επόμενο διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο οποίος θα γίνει σε ένα έτος, θα μπουν στη σύμβαση όροι που θα ρυθμίζουν τέτοιου είδους ζητήματα. Τα μέτρα ωστόσο σε σχέση με αυτό που συνέβη το Πάσχα θα ληφθούν τώρα, είπε.
Ο Νίκος Ζώρζος στη συνέντευξη του ζήτησε από τους κατοίκους να συμβάλλουν ώστε το νησί να έχει μια καλή εικόνα για τους ίδιους και τους επισκέπτες και να ειδοποιούν τον Δήμο πριν βγάλουν τα ογκώδη απορρίμματα στους κάδους ώστε η συλλογή τους να γίνεται άμεσα και να μην έχουμε εικόνες με μπάζα, λεκάνες, καζανάκια, παράθυρα και ό,τι άλλο βλέπουμε τώρα δίπλα στους κάδους. Ζήτησε επίσης τα υπόλοιπα απορρίμματα να αφήνονται μέσα στους κάδους και όχι έξω από αυτούς.
Δεν επαρκούν οι κάδοι
Οι κάδοι ωστόσο των απορριμμάτων δεν επαρκούν και η προμήθεια τους θα γίνει καθυστερημένα, είπε, λόγω της διαδικασίας των διαγωνισμών. Αυτήν την στιγμή το νησί έχει αναντιστοιχία σε μπλε και πράσινους κάδους. Συγκεκριμένα οι πράσινοι κάδοι είναι 1.224 και οι μπλε της ανακύκλωσης θα φτάσουν τους 238 (100 μόλις παραλήφθηκαν και αναμένονται 32 από την ΕΟΑΝ). «Είναι πολύ λίγοι για τις ανάγκες του νησιού» δήλωσε ο δήμαρχος. Ενημερώνει όμως πολίτες και επισκέπτες ότι στο νησί γίνεται ανακύκλωση, μάλιστα τον τελευταίο καιρό αυξήθηκε το ανακυκλώσιμο υλικό που καταλήγει στο ΚΔΑΥ, και ζήτησε να επιλέγουν τον σωστό κάδο για την εναπόθεση σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων.
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι δεδομένο στον Δήμο Θήρας, όπως και οι εργολαβίες που έχει για τη σάρωση, την καθαριότητα, την αποκομιδή και τη διαχείριση των σκουπιδιών, ωστόσο πρέπει και οι πολίτες να συμβάλλουν στην καλή εικόνα του νησιού στο βαθμό που τους αντιστοιχεί, δήλωσε.
Η διαχείριση των σκουπιδιών στη Σαντορίνη
Δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα γνωρίζαμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Σαντορίνη. Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ μπορεί να δεχθεί απορρίμματα για ένα ακόμη έτος, όπως είχε δηλώσει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας στις «Βιώσιμες Κυκλάδες». Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ έχει χαθεί από τις 9 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για νέα χρηματοδότηση. Η ενδιάμεση λύση παραμένει μετέωρη καθώς δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να προχωρήσει – έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, δήλωσε στο santorinimagazine o Νίκος Ζώρζος, αλλά ακόμη δεν έχουν κάτι να ανακοινώσουν.
Αναφορικά με την οριστική λύση, είμαστε στον ανταγωνιστικό διάλογο, σημείωσε ο Δήμαρχος Θήρας, και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμη για να ολοκληρωθεί αυτή η φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του, η οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη δεν φαίνεται να υπάρξει πριν από το τέλος του 2027.
Τα σκουπίδια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού. Η οριστική λύση αργεί και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ενδιάμεση λύση, η οποία πρέπει να βρεθεί πριν ο ΧΑΔΑ φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα.