Cycladic Identity: 7 νέα προγράμματα σε 5 νησιά των Κυκλάδων

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περνά στη δεύτερη φάση χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας Cycladic Identity, επεκτείνοντας τη στήριξη του στις τοπικές κοινωνίες.

Έχοντας ολοκληρώσει έναν χρόνο ζωής και 9 προγράμματα κατά την Α’ φάση του, το Cycladid Identity περνά στη Β’ φάση, πάντα με όραμα «την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων», και υποστηρίζοντας τοπικές κοινότητες και φορείς στην υλοποίηση δράσεων για τη «διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητάς τους».

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, συν-διευθυντής της ανασκαφής στην Κέρο, Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, αρχαιολόγος και Σύμβουλος Βιωσιμότητας, προέκριναν για φέτος δύο προγράμματα στην Αμοργό, ένα στην Αντίπαρο, ένα στη Σίκινο, ένα στη Σίφνο, ένα στη Σύρο και ένα διακυκλαδικό.

Τα προγράμματα είναι ήδη σε εφαρμογή και παρακολουθούνται μέσα από αναφορές και επισκέψεις στο πεδίο για την επιβεβαίωση των εργασιών. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης είναι €10.000.

Αμοργός

Το πρόγραμμα «Παιχνίδια στο πέρασμα του χρόνου» με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καταπόλων έχει διάρκεια δώδεκα μηνών (1 Απριλίου 2024-31 Μαρτίου 2025).

[Αντώνης Βεκρής / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Κύριος στόχος του είναι «η καταγραφή και αναβίωση των παραδοσιακών παιχνιδιών της Αμοργού» εστιάζοντας σε παιχνίδια τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη φύση και τον τρόπο ζωής των Αμοργινών.

Αμοργός

Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» με φορέα υλοποίησης «Το Μιτάτο της Αμοργού» έχει διάρκεια έξι μηνών (1 Ιουνίου 2024-30 Νοεμβρίου 2024).

[Anemon Productions / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Σκοπός του προγράμματος είναι η μετάδοση της γνώσης της τέχνης της ξερολιθιάς, η εξοικείωση με την πολιτιστική αλλά και περιβαλλοντική σημασία των ξερολιθικών κατασκευών και η ανάγνωση του ανθρωπογενούς νησιωτικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από αυτές.

Το πρόγραμμα θα κινηθεί σε τρεις άξονες: α. τις εργασίες αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων στη θέση Καλοπόταμα, β. την εκπαιδευτική διάσταση της δράσης, η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στις εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας των ξερολιθικών κατασκευών, και γ. το θεωρητικό κομμάτι του Εργαστηρίου, με εκπροσώπους από το υπουργείο Πολιτισμού και την κοινότητα της ξερολιθιάς της Ιρλανδίας.

Διακυκλαδικό

Το «Greek Islands Trail- Cyclades» με φορέα την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας «Μονοπάτια της Ελλάδας» έχει διάρκεια δώδεκα μηνών (1 Μαΐου 2024-30 Απριλίου 2025).

[Φοίβος Τσαραβόπουλος / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Πρόκειται για πρόταση για να ενωθούν τα καλύτερα μονοπάτια κάθε νησιού σε μια ενιαία πεζοπορική διαδρομή και να δημιουργηθεί μία μεγάλου μήκους διαδρομή (150-200 χιλιόμετρα), που θα περνάει από όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Ο πεζοπόρος θα βιώσει τη φύση, τη βιοποικιλότητα, τη γεωλογία, την ιστορία (άυλη και υλική) και θα περάσει μέσα από οικισμούς για μια μοναδική εμπειρία.

Σίκινος

Το πρόγραμμα «Καταγραφή και ανάδειξη της χλωρίδας της Σικίνου» έχει φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Σικινητών και διάρκεια δώδεκα μήνες (1 Απριλίου 2024-31 Μαρτίου 2025).

[Κώστας Πλατής / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Βασικοί στόχοι του είναι η καταγραφή των ειδών των αρωματικών και των ενδημικών φυτών του νησιού και η όσο μεγαλύτερη καταγραφή των υπόλοιπων ειδών χλωρίδας που απαντώνται στη Σίκινο. Επιπλέον θα εκπονηθεί και ένα σχέδιο προτάσεων για καλλιέργεια αρωματικών στο νησί έχοντας καταγραφεί ποια είδη είναι αυτοφυή και ποια έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν.

Σίφνος

Το «Ψηφιακό αποθετήριο Σιφνέικων Τραγουδιών και Καλάντων» με φορέα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου έχει διάρκεια δώδεκα μηνών (1 Απριλίου 2024-31 Μαρτίου 2025).

[Γιάννης Κοντός / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Αποσκοπώντας στη διαφύλαξη, ανάδειξη και αναβίωση της σιφνέικης κοινωνίας και ταυτότητας (συγκεκριμένα το Σιφνέικο Παραδοσιακό Γλέντι, τα Σιφνέικα Κάλαντα και τους Σιφνέικους Αποκριάτικους Χορούς), οι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν τη διατήρηση του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος μέσω της καταγραφής του, τη διάθεση του υλικού για λαογραφική/ανθρωπολογική έρευνα στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και η δημιουργία και παροχή κινήτρων για αξιοποίηση του αποθετηρίου από τους μαθητές ή φοιτητές.

Σύρος

Με τίτλο «Οι υφάντρες και οι αναμνήσεις τους», το πρόγραμμα έχει φορέα την «Hermoupolis Heritage» και διάρκεια δώδεκα μηνών (1 Μαΐου 2024-30 Απριλίου 2025).

Αργαλειοί του κλωστοϋφαντουργείου Ζωσιμάτος. [Inbulb / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Στην Ερμούπολη την εποχή της βιομηχανικής ακμής της λειτούργησαν 68 εργοστάσια, μεταξύ αυτών 24 κλωστοϋφαντουργίας, όπου το εργατικό δυναμικό ήταν κυρίως γυναίκες. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη αυτού του παρελθόντος με τη διάσωση μαρτυριών και την καταγραφή σημαντικών πολιτισμικών ντοκουμέντων.

Αντίπαρος

H «Μελέτη Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης/ Αποτύπωσης Κάστρου Αντιπάρου» με φορέα τον Σύλλογο για την Προστασία-Ανάπτυξη της Αντιπάρου-Δεσποτικού έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών (13 Σεπτεμβρίου 2024-13 Ιανουαρίου 2025).

[Γουλιέλμος Ορεστίδης / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Αφορά την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση και αποτύπωση του ενετικού Κάστρου της Αντιπάρου με στόχο την «προστασία και ανάδειξη του μνημείου, την ένταξή του στη σύγχρονη κοινωνική ζωή της Αντιπάρου και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού για τις επόμενες γενιές».

Για πληροφορίες σχετικά με κάθε πρόγραμμα και την πρόσκληση για την τρίτη φάση της χρηματοδότησης για το 2025-2026, η οποία θα αναρτηθεί στις 15 Οκτωβρίου, δείτε εδώ.

Κεντρική Εικόνα: Χειρόγραφο αρχείο καταγεγραμμένων τραγουδιών και εικόνες. [Γιάννης Κοντός / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης]

Related Posts

Σίφνος: Τα μυστικά του Φάρου
Ο τουρισμός υπερισχύει της μόρφωσης
Το ΣτΕ παγώνει την κατασκευή δύο υπόσκαφων κτιρίων με πισίνες στη Σίφνο