Η τεράστια απόκλιση ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και την τιμολόγηση του νερού συσσωρεύει στις δημοτικές επιχειρήσεις χρέη που καθιστούν αδύνατο τον εκσυγχρονισμό δικτύων ύδρευσης και άλλων βασικών υποδομών.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου που παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Νησιωτικότητα και βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο», η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή υπό τη διοργάνωση της ΕΛΛΕΤ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δείχνει ότι το κόστος του νερού στα νησιά δεν καλύπτεται από την τιμή χρέωσης του καταναλωτή, με το έλλειμμα να φτάνει από 40% έως και 70% του κόστους. Όπως αναδεικνύει σημερινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στη Σύρο η κατανάλωση τιμολογείται στα 3,5 ευρώ/κυβικό όταν το πραγματικό κόστος είναι 4,04 ευρώ/κυβικό.
«Ως αποτέλεσμα, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης συσσωρεύουν χρέη και δεν είναι σε θέση να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου και των άλλων βασικών υποδομών ύδρευσης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο» γράφει ο Γιώργος Λιάλιος.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Σαντορίνη έχει το ακριβότερο νερό στις Κυκλάδες (4,19 ευρώ/κυβικό). Ακολουθούν η Σύρος (4,04 ευρώ/κυβικό), η Σίφνος (3,55 ευρώ/κυβικό), η Σέριφος, η Ίος, η Φολέγανδρος (2,99 ευρώ/κυβικό) και η Μύκονος (2,56 ευρώ/κυβικό). Το φθηνότερο νερό παράγεται σε Άνδρο (0,15 ευρώ/κυβικό), Τήνο (0,43 ευρώ/κυβικό), Κέα (0,58 ευρώ/κυβικό) και Νάξο (0,73 ευρώ/κυβικό).
Προβληματική είναι και η κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με το 1/4 αυτών να είναι κατασκευασμένο πριν από το 2000 και στους μισούς να έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι. Στις 16 από τις 53 μονάδες οι ανώτατες τιμές των εκροών στη θάλασσα δεν συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία και η κατάσταση χειροτερεύει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι βιολογικοί υπερφορτώνονται.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η συζήτηση στα νησιά θα πρέπει να έχει ως αφετηρία τη μείωση της ζήτησης και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων και την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.